Skip to main content

1805

Didžioji Britanija aktyviai dalyvavo sukuriant Trečią koaliciją prieš Napoleoną I. Į ją be Britanijos įėjo Rusija, Austrija ir Švedija.

Prancūzija siekė sutriuškinti pagrindinę savo konkurentę – Didžiąją Britaniją. Ši šalis turėjo galingiausią ir moderniausią laivyną, bet Napoleonas I ryžosi susikauti su ja jūroje ir taip pabaigti konkurencinę kovą. Anglai į pagalbą pasikvietė Ispanijos laivyną. Vadovaujami anglų admirolo H. Nelsono, 1805 spalio 21 d. prie Trafalgaro sutriuškino Napoleono laivyną.

Pralaimėjimas prie Trafalgaro paskatino Trečiosios koalicijos atstovus organizuoti karinę kampaniją sausumoje. Sąjungininkai klydo, nes Napoleonas I mūšyje prie Austerlico 1805 m. gruodžio 2 d. (dabartinis Slavkovas prie Brno, Čekija) visiškai sutriuškino austrų ir rusų kariuomenę. Tai viena didžiausių Napoleono I pergalių. Šio mūšio metu austrai ir rusai neteko 16 000 žmonių (užmuštų ar sužeistų), 20 000 paimta į nelaisvę, tą patį mėnesį pagal pasirašytą taiką Austrija pasitraukė iš karo, o Rusijos kariuomenė atsitraukė į Lenkiją. Pergalė suardė Trečiąją koaliciją.